Log In to Interact.
       Lost Password?    Register
Makó Rednecks Logo

Apr 2, 2016 - Zajlik a munka a Makó Rednecks-nél

A megye második amerikai futballcsapata, a Makó Rednecks küzdelmes hónapokon van túl. A decemberi kezdeti lelkesedés nem maradt abba, sikerült bővíteni a létszámot, a jelenlegi 25-ös keretből 16-18-an járnak edzésre, melyekből három van egy héten. Sajnos, mint minden sportágnál itt is tapasztalható lemorzsolódás, van aki munka mellett nem tudta vállalni a játékot, vagy rájött, hogy nem neki való.

A csapat év elején kitalálta nevét, mely Makó Rednecks lett. A kifejezést az amerikai szlengben délen élő gazdálkodókra mondták és mivel mi is az ország déli részén vagyunk egy mezőgazdasági városban, nem volt kérdés, hogy ez maradjon.

A társaság februárban megtartotta alakuló ülését, az alapítási papírok a bíróságon vannak, várjuk a kedvező ítéletet.

A Szeged Templars-al való jó kapcsolat még szorosabbra fűződött, hiszen többen jártak hozzájuk is edzésre, majd március végén kölcsönjátékosként szerepeltek a Vác Pandas elleni edzőmeccsen, melyet Újszentivánon rendeztek. Név szerint Bertus-Barcza Dávid, Nagy Róbert, Varga Róbert, Vadlövő Péter és Gőgh László segítette a megyeszékhely csapatát.

A Makó Rednecks jelenleg a Szent István téren tartja edzéseit kedden és csütörtökön 16 órától, valamint szombaton 16:30-tól. Továbbra is várjuk az új tagokat, hiszen a nyári felkészülési találkozókon túl 2017-ben tétmeccseken szeretnénk pályára lépni.

Apr 1, 2016 - Makóiak is részesei voltak a szegedi sikernek

Hétvégén lejátszotta első edzőmérkőzését a tavaly alakult Szeged Templars amerikai futballcsapat. A Vác Pandas elleni két találkozón öt makói kölcsönjátékos segítette a Templomosokat, akik magabiztosan győzték le a vendégeket.

A Makó Rednecks néhány tagja, Bertus-Barcza Dávid, Vadlövő Péter, Nagy Róbert, Gőgh László és Varga Róbert úgy döntött, ellátogatnak a szegedi tréningekre is. Ott elégedettek voltak velük, ezért felkérték őket, hogy lépjenek pályára az Újszentivánon rendezett összecsapáson a Vác Pandas ellen, a megyeszékhely együttesében. – Nagy Robi és Laci a védőfalban volt, Varga Robi linebackert játszott, Peti baloldali guard volt, én pedig center – árulta el Dávid, a makóiak játékos-edzője, aki tartott a váciaktól, főleg, hogy egyből touchdown-al kezdték az első meccset, de végül a csongrád megyeiek örülhettek végén.

Vadlövő Pétert mindig is érdekelte a sportág, főleg a stratégiai része nyűgözi le, emiatt is hasznos volt a közös felkészülés, majd a találkozó. – Jó volt együtt edzeni, megírt játékokra gyakorolni. A meccs előtt izgultunk, de végül jól zártunk, rádöbbentünk arra, hogy nem akkora kihívás, amit ne tudnánk teljesíteni – fogalmazott.

Egy ideig focizott, majd kosárlabdázott, idén pedig elkezdte ez a kemény sportágat Gőgh László. Úgy érzi, az erőnlétet és a taktikát keményen számon kérték Szegeden, de mindenki barátságos volt, könnyen megtalálták a közös hangot; a Vác elleni debütálása pedig jól sikerült.

A Makó Rednecks-nél folyamatban van az első edzőmeccs leszervezése, a Szeged Templars pedig legközelebb a májusi hajdúszoboszlói aréna tornán lép pályára, a makói kölcsönjátékosokkal a fedélzeten.

(www.makoicsipos.com)

Feb 15, 2016 - A kemény makói fiúké a pálya

Egy tucatnyi fiatal alakította meg Makó első amerikai foci csapatát. Szombat délutánonként az Almási iskolában edzenek.

Az első megbeszélést egy makói amerikaifoci csapat alapításáról decemberben tartotta néhány lelkes fiatal. A Makó Rednecks jelenleg tizenhat-tizennyolc főből áll, de a létszámuk folyamatosan bővül. Az edzéseket az Almási iskola tornatermében tartják szombaton délutánonként. Tavasztól a Szent István téri pálya szolgál a tréningek helyszínéül, de műfüves pályát szeretnék kibérelni majd.

Abban reménykednek, hogy sikerül a teljes felszerelés beszerzése, ami elég költséges. Céljuk egy barátságos mérkőzés a Szeged Templars AFC ellen, illetve 2017-ben részt szeretnének venni az Aréna kupán.

Az amerikai futball a rögbiből származtatható, a britek egyik közkedvelt sportágából. A csapatok 11 fősek, de a keretük 53 játékosból áll. Három egységre tagolódnak: támadók, védők, speciális rész.

A szabályrendszere elsőre nehezen áttekinthetőnek, bonyolultnak tűnik. Egy mérkőzés lebonyolításához 7 bíró szükséges. A szabálytalanságok területvesztést vonnak maguk után. A győztes az, aki a legtöbb pontot szerzi.

A meccsek négy 15 perces negyedből állnak. Köztük 2 perces a szünet a térfélcsere miatt. Viszont a második és harmadik rész között van a félidő, mely negyedórás.

- Szükség van egy bizonyos fizikális és mentális érettségre, hiszen nagy koncentráltságot igényel. Bárki jelentkezhet 16 éves kor felett, aki erősnek, rátermettnek érzi magát – mondta Bustyaházi Bence edző.

Az elején a sportág alapjainak az elsajátítása történik: ütközés, lábtechnika, labda dobása, elkapása stb. Az állóképesség növelésére szolgál, ha két ember teljes erőből tart egy bábut melyet egy harmadiknak kell eltolnia. A kezdő stádium után elkezdődhet az edzés, amikor a játékosok különböző egységekbe szerveződnek.

(makohirado.hu)

Feb 5, 2016 - Lázba hozza a Super Bowl? A Szeged Templars és a Makó Rednecks várja

A hétfő hajnalban kezdődő 50. Super Bowl sok Csongrád megyei sportrajongót lázba hoz, számukra jó hír, hogy a régióban két amerikaifutball-csapat is alakult az elmúlt hónapokban. A Szeged Templars és a Makó Rednecks kínál lehetőséget a kemény sportág kipróbálására, előbbi együttes pedig hamarosan debütál is az Aréna-kupán.

Történelmi alkalomhoz érkezett a világ legnézettebb sporteseménye, ugyanis magyar idő szerint hétfőn hajnali fél 1-kor (tv: Sport 1) az 50. Super Bowlt rendezik. A fél évszázados mérföldkövet hazánk sportrajongói is izgatottan várják, hiszen már itthon is több mint tíz éve közvetítik az NFL-meccseket. Csongrád megye első amerikaifutball-csapata a Szeged Bats volt, de már megszűnt, hiszen több játékos is komoly karrierbe kezdett, néhányan külföldi ligákban játszanak. Ők is példaképek lehetnek két új megyei csapat előtt: a Szeged Templars öt, a Makó Rednecks pedig két hónapja készül.

Márciusban debütálnak

– A dóm miatt lett a nevünk templomosok, az új címerünkön már a fogadalmi templom logója is szerepel majd, pár hét múlva érkeznek az első mezek is – árulta el Haiter György, a Szeged Templars támadó koordinátora. Nem csoda, hogy a Tisza-parti csapat már nagyon készül, hiszen március 26-án a hajdúszoboszlói Aréna-kupán az első mérkőzésükre is sor kerül.

 A Szeged Templars augusztus vége óta alakul, azóta már nyolcvanan is megfordultak az edzéseken, de ez kemény legényeknek való sportág, egy idő után ezért sokan lemorzsolódtak. Ez természetes folyamat, a megmaradt – jelenleg 30 fős – keretben 16 esztendős a legifjabb és 42 éves a legidősebb csapattag.

– Akik nem tértek vissza pár tréning után, tapasztalatból jöttek rá, hogy ezt nem lehet félgőzzel csinálni. Heti négy-öt edzésünk van, emellett napi szinten mindenki karban is tartja magát. Komolyan vesszük ezt a sportágat, szeretnénk nagypályás csapattá érni, ehhez legalább még húsz emberre lenne szükség. Addig a kispályás változatra kiírt Aréna-kupán szerepelünk – mondta Kaldenecker Zsolt védekező koordinátor, aki korábban Dabason játszott, míg edzőtársa Székesfehérvárról költözött Szegedre az egyetemi tanulmányok miatt.

Az általuk alapított klub sokféle sportágtól csábította el a fiatalokat. Van itt például kajakos, fekete öves karatés, maratoni futó, rögbis és a Szeged Bats három volt játékosa is erősíti az újszegedi Herman Ottó Kollégium műfüves futballpályáján edződő keretet, amelyhez a csatlakozási szándékot a Szeged Templars Facebook-oldalán üzenetben lehet jelezni.

Makón is alakul a csapat

A szegedieket télen felkereste két makói fiatal, Bustyaházi Bence és Bottyán Róbert, a tanulmányútnak pedig eredménye lett: belevágtak a klubalapításba. A Makó Rednecks az Almási utcai általános iskolában heti egyszer, szombatonként tart edzéseket 15.30-tól 17 óráig.

– Szépen alakulunk, a létszámot tekintve félúton vagyunk afelé, hogy az Aréna-kupában elinduljunk. Ezt a következő szezonban szeretnénk megtenni, mivel nálunk mindenki az alapoktól kezdte ezt a kemény sportágat. Erősödnünk, fejlődnünk és gyarapodnunk kell, jelenleg tizennyolcan látogatják az edzéseket – mondta Bustyaházi Bence, aki a háromfős edzői stáb tagja.

A csapat neve egyébként igen találó, hiszen az amerikai szlengben a déli gazdálkodókat nevezik rednecksnek. Mivel ők is délen élnek, és sokan dolgoznak a mezőgazdaságban, nem is volt kérdéses a névválasztás. Amíg pedig nincs tétmérkőzésük, barátságos találkozókon szeretnének tapasztalatot szerezni, természetesen a Szeged Templars ellen is.

A sportágat Makón kipróbálni vágyók a 30/655-3364-es és a 30/362-1881-es telefonszámon érdeklődhetnek.

 

Várakozás
Haiter György, a Szeged Templars támadó koordinátora

– Az 50. Super Bowl nagy kérdése, hogy a Carolina Panthers mit tud kezdeni a Denver Broncos védelmével. Az AFC főcsoportdöntőjében láttuk, hogy a liga egyik legnagyobb ikonja, Tom Brady végig szenvedett, de a Panthers irányítója, Cam Newton a jövő sztárja lehet, és jobb a fal előtte, mint a Patriotsnál, így lehet belőle nyerőember. Persze azt is meg kell jegyeznünk, hogy a túloldalon Peyton Manning óriási motivációval játszhat, hiszen abban biztosak lehetünk: ha nyer, akkor befejezi tiszteletre méltó pályafutását. Ez a meccs a legjobb védelem (Denver) és a legjobb támadó egység (Carolina) párharca, és ebből a szempontból sokat számíthat a Broncos tapasztalata, hiszen 2014-ben fordított helyzetben volt, azaz a legjobb védelemmel lépett pályára, mégis kikapott 43–8-ra. Ha az ebből tanultakat ötvözi eddig látott védelmével, akkor óriási sikert vihet véghez. Ráadásul van egy játékosa, amely képes megállítani az olykor megállíthatatlannak tűnő Cam Newtont, ő pedig nem más, mint Von Miller, rá minden tévénézőnek érdemes lesz majd figyelni. Ezek után nem lehet meglepő, hogy a Denver sikerére tippelek.

(delmagyar.hu)

Upcoming GamesNo upcoming games...
Upcoming Events

There are no upcoming events.