Log In to Interact.
       Lost Password?    Register
Makó Rednecks Logo
Like & Share:

News

Lázba hozza a Super Bowl? A Szeged Templars és a Makó Rednecks várja

Feb. 5, 2016

A hétfő hajnalban kezdődő 50. Super Bowl sok Csongrád megyei sportrajongót lázba hoz, számukra jó hír, hogy a régióban két amerikaifutball-csapat is alakult az elmúlt hónapokban. A Szeged Templars és a Makó Rednecks kínál lehetőséget a kemény sportág kipróbálására, előbbi együttes pedig hamarosan debütál is az Aréna-kupán.

Történelmi alkalomhoz érkezett a világ legnézettebb sporteseménye, ugyanis magyar idő szerint hétfőn hajnali fél 1-kor (tv: Sport 1) az 50. Super Bowlt rendezik. A fél évszázados mérföldkövet hazánk sportrajongói is izgatottan várják, hiszen már itthon is több mint tíz éve közvetítik az NFL-meccseket. Csongrád megye első amerikaifutball-csapata a Szeged Bats volt, de már megszűnt, hiszen több játékos is komoly karrierbe kezdett, néhányan külföldi ligákban játszanak. Ők is példaképek lehetnek két új megyei csapat előtt: a Szeged Templars öt, a Makó Rednecks pedig két hónapja készül.

Márciusban debütálnak

– A dóm miatt lett a nevünk templomosok, az új címerünkön már a fogadalmi templom logója is szerepel majd, pár hét múlva érkeznek az első mezek is – árulta el Haiter György, a Szeged Templars támadó koordinátora. Nem csoda, hogy a Tisza-parti csapat már nagyon készül, hiszen március 26-án a hajdúszoboszlói Aréna-kupán az első mérkőzésükre is sor kerül.

 A Szeged Templars augusztus vége óta alakul, azóta már nyolcvanan is megfordultak az edzéseken, de ez kemény legényeknek való sportág, egy idő után ezért sokan lemorzsolódtak. Ez természetes folyamat, a megmaradt – jelenleg 30 fős – keretben 16 esztendős a legifjabb és 42 éves a legidősebb csapattag.

– Akik nem tértek vissza pár tréning után, tapasztalatból jöttek rá, hogy ezt nem lehet félgőzzel csinálni. Heti négy-öt edzésünk van, emellett napi szinten mindenki karban is tartja magát. Komolyan vesszük ezt a sportágat, szeretnénk nagypályás csapattá érni, ehhez legalább még húsz emberre lenne szükség. Addig a kispályás változatra kiírt Aréna-kupán szerepelünk – mondta Kaldenecker Zsolt védekező koordinátor, aki korábban Dabason játszott, míg edzőtársa Székesfehérvárról költözött Szegedre az egyetemi tanulmányok miatt.

Az általuk alapított klub sokféle sportágtól csábította el a fiatalokat. Van itt például kajakos, fekete öves karatés, maratoni futó, rögbis és a Szeged Bats három volt játékosa is erősíti az újszegedi Herman Ottó Kollégium műfüves futballpályáján edződő keretet, amelyhez a csatlakozási szándékot a Szeged Templars Facebook-oldalán üzenetben lehet jelezni.

Makón is alakul a csapat

A szegedieket télen felkereste két makói fiatal, Bustyaházi Bence és Bottyán Róbert, a tanulmányútnak pedig eredménye lett: belevágtak a klubalapításba. A Makó Rednecks az Almási utcai általános iskolában heti egyszer, szombatonként tart edzéseket 15.30-tól 17 óráig.

– Szépen alakulunk, a létszámot tekintve félúton vagyunk afelé, hogy az Aréna-kupában elinduljunk. Ezt a következő szezonban szeretnénk megtenni, mivel nálunk mindenki az alapoktól kezdte ezt a kemény sportágat. Erősödnünk, fejlődnünk és gyarapodnunk kell, jelenleg tizennyolcan látogatják az edzéseket – mondta Bustyaházi Bence, aki a háromfős edzői stáb tagja.

A csapat neve egyébként igen találó, hiszen az amerikai szlengben a déli gazdálkodókat nevezik rednecksnek. Mivel ők is délen élnek, és sokan dolgoznak a mezőgazdaságban, nem is volt kérdéses a névválasztás. Amíg pedig nincs tétmérkőzésük, barátságos találkozókon szeretnének tapasztalatot szerezni, természetesen a Szeged Templars ellen is.

A sportágat Makón kipróbálni vágyók a 30/655-3364-es és a 30/362-1881-es telefonszámon érdeklődhetnek.

 

Várakozás
Haiter György, a Szeged Templars támadó koordinátora

– Az 50. Super Bowl nagy kérdése, hogy a Carolina Panthers mit tud kezdeni a Denver Broncos védelmével. Az AFC főcsoportdöntőjében láttuk, hogy a liga egyik legnagyobb ikonja, Tom Brady végig szenvedett, de a Panthers irányítója, Cam Newton a jövő sztárja lehet, és jobb a fal előtte, mint a Patriotsnál, így lehet belőle nyerőember. Persze azt is meg kell jegyeznünk, hogy a túloldalon Peyton Manning óriási motivációval játszhat, hiszen abban biztosak lehetünk: ha nyer, akkor befejezi tiszteletre méltó pályafutását. Ez a meccs a legjobb védelem (Denver) és a legjobb támadó egység (Carolina) párharca, és ebből a szempontból sokat számíthat a Broncos tapasztalata, hiszen 2014-ben fordított helyzetben volt, azaz a legjobb védelemmel lépett pályára, mégis kikapott 43–8-ra. Ha az ebből tanultakat ötvözi eddig látott védelmével, akkor óriási sikert vihet véghez. Ráadásul van egy játékosa, amely képes megállítani az olykor megállíthatatlannak tűnő Cam Newtont, ő pedig nem más, mint Von Miller, rá minden tévénézőnek érdemes lesz majd figyelni. Ezek után nem lehet meglepő, hogy a Denver sikerére tippelek.

(delmagyar.hu)

 

 

Comments

There are no comments yet.

You must be logged in and associated with this team to post comments. If you are logged in and associated with this team, then your user association type does not have sufficient permissions to post comments.